Natuurlijke ontworming

Kan ik mijn paard ook natuurlijk ontwormen?

Een veel gestelde vraag, waarop geen simpel is antwoord te geven. Het hangt enorm van je paard en de omstandigheden af.

Ik ga in dit artikel niet inzoomen op alle ins en outs over (preventie van) wormen bij paarden, maar bespreek puur de vragen die mij hieromtrent vaak gesteld worden. Meer kennis of informatie nodig? Dan kan ik je de website van worm&co van harte aanbevelen.

Eerst wat weetjes:

  • Een kleine 75% van de paarden worden onnodig chemisch ontwormd. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor, want resistentie tegen ontwormingsmiddelen kan een groot probleem zijn. Zeker als je een paard hebt met een verzwakt immuunsysteem of stofwisseling verstoring (daarover verderop meer).
  • Chemisch ontwormen is niet zo onschuldig als men voor doet komen. Behalve dat het onnodig resistentie in de hand werkt, fungeert het ook als een bestrijdingsmiddel voor de darmflora.
    En paarden zijn in grote mate afhankelijk van hun darmflora om gezond te blijven.
  • In mestonderzoek kunnen de meest voorkomende maag,- darmwormen worden geteld. Met uitzondering van horzallarven en lintwormen. Dit is een heel goed idee om 2 tot 6 keer per jaar te laten doen, de frequentie hangt af van de omstandigheden.
    Laat dit mestonderzoek het liefst uitvoeren door een deskundig laboratorium. Bijvoorbeeld VPL het woud of Worm&co.
  • Heeft een paard een flinke wormbesmetting dan bestaat hiertegen GEEN natuurlijk ontwormingsmiddel. Een verwaarloosde flinke wormbesmetting kan je paard fataal worden, dus actie is wel vereist. Echter blijf kritisch.
  • Er bestaan wel specifieke natuurlijke middelen die het milieu in de darm dusdanig beïnvloeden dat het erg onaantrekkelijk wordt voor darmparasieten om er te gaan ‘wonen’.
  • Ieder paard ontwikkeld een natuurlijke weerstand tegen het ontwikkelen van een wormbesmetting, echter er zijn wel wat voorwaarden.

Uitgebreidere uitleg over wanneer wel en niet chemisch ontwormen.

Wordt jouw paard nog vaker dan 1 keer per jaar blind ontwormd dan mag je hier echt je vraagtekens bijzetten, eerlijk gezegd is dit echt niet meer van deze tijd.
Het geeft enerzijds een enorme belasting op de darmflora van je paard. Het is niet best voor het milieu, want je paard scheidt die bestrijdingsmiddelen ook gewoon weer uit. En het werkt resistentie alleen maar in de hand.

Vaak wordt 1 maal per jaar preventief ontwormen aangeraden. Tegen horzellarven en lintwormen. Voor sommige paarden, zeker als de druk van buitenaf groot is moet dit. Maar we moeten de natuurlijke weerstand zeker niet uitvlakken. Als ieder paard met een horzellarf in z’n maag klachten kreeg, dan zouden er heel veel paarden iedere winter massaal omvallen.
Dat gezegd hebbende, is het toch vaak wel een goed idee. Maar op het goede moment, na de eerste nachtvorst. En weeg heel kritisch af of het echt nodig is als je paard stofwisselingsklachten heeft. En zeker niet bij de stofwisselingsvariant van hoefbevangenheid.

Vanaf welke telling moet ik chemisch ontwormen?

In principe geeft een deskundig laboratorium je hiervoor een goed advies. Echter alweer, weeg kritisch de voors en tegens af. Ontworm op het juiste moment, met het juiste middel (niet de goedkoopste ?).

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe oud is mijn paard?
    Tot ongeveer een leeftijd van 3 jaar oud ontwikkelen veel paarden regelmatig wormen, simpelweg omdat ze nog niet hun eigen weerstand hiertegen hebben opgebouwd.

Extra! Er heerst nog steeds de mythe dat je een veulen en de merrie sowieso preventief moet ontwormen. Wat pertinent niet waar is. Echter je moet wel vaker mestonderzoek doen en er is een grote kans dat je je veulen uiteindelijk zult moeten ontwormen. Pas dan is het juiste moment.
Veulens worden steriel geboren en bouwen vervolgens hun darmflora op. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat ze mest van kuddegenoten eten. Je kunt je voorstellen dat chemisch ontwormen hier geen goed aan doet. Dus nogmaals, pas na een positieve telling en alweer met het juiste middel.
Je kunt de schema’s hiervoor vinden op de website van worm&co.

  • Is de druk van buitenaf groot? En daarmee bedoel ik, staat je paard in een grote kudde met meerdere leeftijden door elkaar. Of is de hygiëne (bijvoorbeeld mest wordt niet verwijderd) dusdanig dat wormen een kans krijgen dan komen hoge tellingen vaker voor.
    ==>> Nu kun je wel met natuurlijke middelen iets gaan betekenen in de preventie.
  • Mijn paard heeft telkens terugkerende besmettingen. Vooral van rode bloedworm zien we dit nogal eens. Dit kan met de weerstand van je paard te maken hebben. Is het immuunsysteem verzwakt of juist overbelast dan kan het zinvol zijn om hieraan te werken.
    Eigenlijk geldt dit voor alle parasitaire infecties die telkens terugkeren; wormen, mijten, luizen, schimmel, etc.

Is de druk van buitenaf niet te groot, maar keert het wel telkens terug? Een teken dat het immuunsysteem aandacht nodig heeft.

Welke natuurlijke middelen maken het milieu onaantrekkelijk voor darmparasieten (wormen)?

  • Allereerst VITALITEIT, klinkt gek misschien, maar parasieten houden niet van een vitale gastheer. Werk dus ten alle tijden aan het optimaal gezond houden van je paard. Met vooral veel aandacht voor de darmflora.
  • Wilde alsem (bijvoet) is een eeuwenoud kruid met worm afdrijvende eigenschappen. Ook andere aromatische en vaak alkalinerijke kruiden kunnen worden ingezet met deze intentie.
  • Bijvoorbeeld mierikswortel kan het horzellarven lastig maken om zich te nestelen.
  • Ook kamala vruchthaar poeder is in de natuurgeneeskunde een gewaardeerd middel in de strijd tegen wormen.
  • Tannines in esparcette kunnen het milieu onaantrekkelijk maken voor darmparasieten.

Er zijn nog tal van andere producten op de markt die een afdrijvende of onaantrekkelijk makende werking hebben, echter nogmaals je kunt ze niet blind inzetten als je paard een besmetting heeft.
Zie deze middelen dus meer als preventief, om worminfecties te voorkomen, om resistentie tegen te gaan en zuinig te zijn op de darmflora van je paard.

Het kan geen kwaad om zo nu en dan (alweer de frequentie hangt af van de omstandigheden) een kuur van deze middelen te geven. Je vindt ze in onze webshop onder het zoekwoord anti-parasitair. Deze producten zijn niet ipv een mestonderzoek en ook hygiëne is nog steeds een belangrijke factor, helaas heeft niet iedere paardeneigenaar deze in de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
  • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin