Als er iets is dat welzijn voor paarden ondermijnt, dan is het jeuk. Jaar in jaar uit geplaagd worden door jeuk. Sommige paarden alleen in de zomer, anderen zelfs jaarrond. We noemen het zomereczeem, een allergie tegen knutten, staart,- en maneneczeem (SME), kriebels of gewoon simpelweg JEUK. In dit artikel gooi ik even alle termen op een hoop en noem ik het zomereczeem.
Het fenomeen fascineert mij al ruim 20 jaar meer dan mateloos…
Wat zijn de symptomen van zomereczeem bij paarden (SME, etc…)?
Als je een paard hebt met zomereczeem dan kun je deze alinea misschien wel overslaan. Echter, wellicht ben je na wat googelen hier terecht gekomen, omdat je paard jeuk heeft.
Wat sowieso heel belangrijk is, voordat je de diagnose stelt! Sluit altijd eerst alle ‘beestjes’ uit. Luizen, mijten, schimmel. De eerste kun je met het blote oog of een vergrootglas zien zitten. Je dierenarts kan ook een afkrabsel onder de microscoop bekijken. Ik kan me herinneren dat ik met de dermatoloog waar ik voor werkte eens bij een kudde paarden werd gehaald, omdat ze aanhoudende klachten van mok hadden. “Alles” was al geprobeerd, echter een afkrabsel wees al snel uit dat er sprake was van een mijt. Welke met 2 wassingen verholpen was. Schimmel kan aangetoond worden met een schimmelkweek, hiervoor zijn ook snelle (PCR) testen beschikbaar. Behandel je paard nooit voordat de diagnose is bevestigd. De middelen hiertegen zijn agressief voor de huid (en de lever) EN absoluut niet wenselijk als er geen te vinden zijn. “Baat het niet dan schaadt het niet” geldt hier zeker niet. ‘Beestjes’ op de huid zijn weliswaar vaak besmettelijk. Toch is er ook een probleem met het immuunsysteem als deze kunnen overgroeien. Wat dus vaak de onderliggende oorzaak is.
Dat gezegd hebbende. Welke symptomen kun je tegenkomen bij paarden met zomereczeem?
- JEUK. Met name in de schemertijd, waarin de knutten (muggen of culicoïdes) actief zijn.
- Wondjes komen met name of in eerste instantie voor in de manenkam en op de staartwortel. Andere ‘voorkeur’ gebieden zijn het hoofd en de buiknaad.
- Bij sommige paarden ontstaan er wondjes en korstjes over het hele lichaam.
- De huid is vaak droog, dof en schilferig. Maar dit hoeft niet.
De heftigheid van de jeuk, de neiging tot schuren en bijbehorende korstjes en wondjes lopen ontzettend uiteen in gradatie. Dit kan ook verschillen per jaar.
Het grootste gedeelte van de paarden is in de koude wintermaanden, als de temperatuur onder de 10-15 graden zakt verlost van de klachten. Helaas blijft een kleine groep ook jeuk houden in de winter.
Waarom is er geen effectieve injectie of pil tegen zomereczeem?
In mijn opinie, omdat er geen one-size-fits-all is. Geen quick fix. En helaas ook geen cheap fix. Was het maar zo!
In mijn jaren als paraveterinair bij de specialistische afdeling dermatologie/ allergiepoli voor dieren heb ik alle reguliere kennis over allergie en huidziektes van honden en katten opgezogen als een spons. Met name voor honden zijn er al veel bewezen reguliere methodes om honden te behandelen tegen atopische dermatitis. Er is medicatie beschikbaar die veel minder bijwerkingen heeft dan voorheen en ook immunotherapie heeft, mits een deskundig traject, in veel gevallen een goed effect.
Echter, betreft paarden bleef het stil. Niet dat er geen kennis over is, de theorie over het aantonen van een allergie en het pad wat een allergie op celniveau loopt is duidelijk. Echter een duidelijk regulier protocol inclusief effectieve medicatie is er tot op heden niet.
Corticosteroïden bestrijden weliswaar de jeuk. Echter wat je ‘erbij’ krijgt, namelijk een sterk verhoogde kans op hoefbevangeheid of afname van de leverfunctie bij langdurig gebruik is het niet waard. Teveel cortico’s lokaal op de huid smeren ondermijnt de weerstand van de huid, maakt hem dun en totaal weerloos. Ook geen optie dus.
Uiteindelijk ben ik inmiddels van mening dat het geven van medicatie niet het eindstation moet zijn voor welk dier dan ook. Medicatie geeft vrijwel altijd nevenschade. Het probleem komt via de achterdeur weer binnen, soms in een andere gedaante en soms duurt het ook even. Feit blijft dat als de daadwerkelijke oorzaak niet wordt bestreden de vicieuze cirkel van klachten niet wordt doorbroken.
Dat er zelfs geen pil of injectie kan worden ontwikkeld om het probleem zomereczeem (tijdelijk) op te lossen geeft wel aan hoe ingewikkeld het eigenlijk is. Geloof me, het wordt echt wel geprobeerd, want er zou veel geld te verdienen zijn voor degene die het wondermiddel zonder bijwerkingen kan uitvinden.
Van alle aandoeningen wint zomereczeem het met gemak aan goedbedoelde adviezen.
De meest voorkomende adviezen die ik het meest tegenkom op een rijtje:
Weinig tot geen gras, een ‘goede’ balancer, volledig inpakken met dekens en maskers, geen luzerne, geen melasse, geen graan, weinig eiwitten, op stal in de schemerperiodes, alles waar aan te schuren valt afzetten met schrikdraad, anti-histamica, immunotherapie, bloedzuigers, detoxen, knoflook, cbd-olie, omega 3, probiotica, en dan alle mogelijk insectenwerende sprays, huidverzorgingsproducten en supplementen.
Wat mij betreft heeft IEDEREEN een beetje gelijk.
Het is fantastisch dat er zoveel bedacht en gedeeld wordt. We hebben, denk ik, allemaal dezelfde missie… het welzijn van paarden vergroten.
Want hoe fijn zou dat zijn, geen jeuk meer?!
Ik begrijp het dat sommige eigenaren het hebben opgegeven om telkens weer opnieuw te geloven in een nieuw middel wat de oplossing zou moeten zijn. Ze pakken hun paard 24/7 van top tot teen in en wachten tot het seizoen weer voorbij is.
Is er een oplossing tegen zomereczeem bij paarden?
Inmiddels durf ik ja te zeggen. Met maatwerk. Vaak een langer traject. Een soort combinatie van alle goedbedoelde adviezen in de juiste volgorde. Geen 100% garantie, maar wel de zekerheid dat de klachten fors af zullen nemen. Sommige paarden worden volledig klachtenvrij, anderen zullen nog wat maatregelen nodig hebben.
Bij deze een waarschuwing. Dit artikel gaat lang worden. Ik heb zelfs meerdere keren gehoord dat ik gek ben dat ik deze kennis gratis weggeef. Maar als het bijdraagt aan mijn missie “Zoveel mogelijk paarden jeukvrij maken”. Dan kan ik zomereczeem gewoon niet op 1 A4-tje uitleggen. Dus pak een kop thee en ga er even voor zitten..
Wat is nu echt de oorzaak?
Zomereczeem is een stofwisselingsprobleem. Huh, geen allergie?! Ja ook, maar dat is meestal niet de primaire oorzaak. Lees dus eerst even verder, verderop leg ik uit waar die allergie dan in beeld komt.
Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de stofwisseling van het paard om zomereczeem goed te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van de stofwisseling is het afvoeren van afvalstoffen via diverse organen.
- De darmen scheiden voornamelijk onverteerbare afvalstoffen uit, maar ook afvalstoffen die via gal uit de lever worden verwijderd.
- Gasvormig afval, zoals CO2, wordt uitgescheiden via de ademhaling door de longen.
- De lever pakt, naast een ander takenpakket, wateroplosbare stoffen dusdanig in dat ze door de nieren herkend worden om te worden uitgescheden en geeft ze af aan de bloedbaan. Dit heet het bio-transformatie proces van de lever.
- De nieren zijn vervolgens verantwoordelijk voor de uiteindelijke afvoer. Echter deze capaciteit is niet onbeperkt. Hiernaast hebben ze nog een hele reeks andere belangrijke taken, ze zorgen ervoor dat de zuur-base balans, de mineraal,- en waterhuishouding en ook de bloeddruk constant gehouden worden.
- In geval van nood kan het lichaam de huid ook gebruiken als uitscheidingsorgaan. Studies hebben aangetoond dat de zweetklieren op dezelfde manier werken als de niertubuli en dat afvalstoffen middels hetzelfde mechanisme via het zweet naar buiten kunnen worden getransporteerd. De huid wordt daarom ook wel de derde nier genoemd.
Vandaag de dag hebben uitscheidingsorganen van mens en dier het zwaarder dan ooit. Vervuiling van water, lucht en voeding is eerder standaard dan uitzondering.
Op het moment dat de huid gebruikt wordt als uitscheidingsorgaan komen deze afvalstoffen (die soms erg agressief van aard zijn) op de huid te liggen. Met een lichte huidirritatie tot gevolg. Als reactie hierop geeft het immuunsysteem een lokale ontstekingsreactie. Dit klinkt misschien als een slecht ontwerp, maar dat is het niet. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en andere ongenodigde gasten de huid niet kunnen binnendringen.
Echter voeg hier de factor tijd, in de zin van te langdurig. En speeksel van bijvoorbeeld muggen aan toe, dan kan het zijn dat het immuunsysteem gaat overreageren. Dit noemen we ook wel een allergische reactie. Zo zie je dat er al behoorlijk wat schakels zijn gaan haperen, voordat we bij de allergie uitkomen.
Een allergische reactie is een overactief immuunsysteem.
De hierboven beschreven reactie levert jeuk op. Van het krabben, schuren en bijten raakt de huid verder beschadigd en kunnen ziektekiemen alsnog binnendringen en het immuunsysteem verder belasten.
Als vervolgens het afvoeren van afvalstoffen middels de huid doorgaat, de binnenkant van het lichaam is immers belangrijker dan de buitenkant, dan is de cirkel rond.
We kunnen op dit punt dan wel insectwerende en huidverzorgende producten op de huid gaan smeren tegen de jeuk. Of middelen geven om de allergische reactie tegen te gaan, bijvoorbeeld antihistaminica. Dit gaat de oorzaak niet wegnemen. En dus blijft het symptoombestrijding.
Zomereczeem begint in de darmen
Voor sommige paarden zijn de lever en nieren dusdanig overbelast dat de huid continue als extra uitscheidingsorgaan wordt gebruikt.
Waarom raakt die lever dan zo overbelast?
Voor een goed biotransformatie proces (ontgifting) van de lever heeft een paard o.a. vitamine B6 in de actieve vorm nodig. Deze wordt voor hem gemaakt door zijn darmflora. Echter dan moet deze darmflora wel symbiotisch zijn. Wat kort gezegd betekent; passend bij het oorspronkelijke ontwerp ‘paard’.
“Ons huidige paard, in alle soorten, maten en rassen is de erfenis van 4 miljard jaar evolutie. De genen van onze huidige paarden zijn nog exact hetzelfde als die van het paard een paar duizend jaar terug”.
Voor een gunstige symbiotische darmflora heeft een paard nodig:
- Veel cellulose vezels (stug, grofstengelig gras/ hooi).
- Veel diversiteit (aanvulling van kruiden, basten, bladeren, algen, zaden, bessen, etc).
- Lage pathogene belasting.
- Afwezigheid van chemische middelen die behalve slechte bacteriën ook ‘the good guys’ doden.
Plus… - Relatief weinig stress en de mogelijkheid om stress af te kunnen voeren (=vrije beweging).
- Beweging, zowel extensief als intensief. Een paard is gemaakt om veel te bewegen. Dit is belangrijk voor de activatie van tal van metabolische processen.
Waar raakt de paarden darmflora van uit balans?
- Kuil, voordroog en verpakt hooi, in verband met de aanwezigheid van melkzuurbacteriën, met een te zure pH tot gevolg. Een te zure pH is het verkeerde klimaat voor de goede darmbacteriën die een paard nodig heeft. Is het pak niet te zuur dan is de pathogene belasting (onzichtbare schimmels en gisten) vaak veel te groot.
- Hoge fructaan en endofyten gehaltes in het gras.
- Overbelasting van de spijsvertering met suikers, koolhydraten, zetmeel, eiwitten en vetten.
- Onjuiste vezellengte, zoals gehakselde varianten van ruwvoer.
- Veel of vaak schimmels, gisten en andere niet dienende micro-organismen in het ruwvoer.
- Giftige planten.
- Medicatie, vaak ontwormen, bestrijdingsmiddelen.
- Verminderde doorbloeding en darmperistaltiek door chronische stress en/ of te weinig beweging.
Behalve dat hiervan de darmflora uit balans raakt, gaat er nog meer mis…
- Houdt deze zogenaamde dysbiose lang genoeg stand dan raakt ook het darmslijmvlies geïrriteerd. Weer met dezelfde reactie van het immuunsysteem tot gevolg, een ontstekingsreactie. Duurt dit lang genoeg, dan noemen we dit een chronisch laaggradig ontstoken darm.
- Als gevolg hiervan gaan de darmslijmvliescellen meer histamine afgeven. Wat de gevoeligheid voor allergieën op de lange termijn groter maakt. Histamine is een belangrijke stof voor het immuunsysteem en de hersenen, echter een teveel geeft klachten. Het kan ook zijn dat het paard intolerant is voor een bepaalde voedingsstof en dat er puur daardoor veel histamine wordt afgegeven. Echter in de meeste gevallen is de algehele (mis)toestand van de darmflora en slijmvliezen de boosdoener.
- Een chronisch laaggradige ontsteking zorgt ook voor een verstoorde zuur-base balans in de weefsels. Door verzuring gaat de algehele vitaliteit en veerkracht naar beneden.
- Als laatste raakt de darm verhoogd doorlaatbaar. (google maar eens op leaky gut of lekkende darm syndroom, voor paarden is dit exact vergelijkbaar als voor mensen). Doordat er meer ongewenste stoffen en ongenodigde gasten kunnen binnendringen krijgen het immuunsysteem, de lever en nieren het alleen maar zwaarder.
Tekort aan Zink & Zwavel.
Als het bio-transformatie proces van de lever niet goed uitgevoerd kan worden krijgt het paard problemen met de afvoer van afvalstoffen. “Gelukkig” is er een plan B. Afvalstoffen worden gebonden aan mineralen, met name zink en zwavel (maar ook selenium, mangaan, etc). Paarden zijn grootverbruikers van zink en zwavel, dus er is veel te binden. Echter als de behoefte groter is dan het aanbod, ontstaan er tekorten.
Zink en zwavel zijn zeer belangrijke mineralen voor het goed functioneren van het immuunsysteem en de opbouw van huid (keratine en hoorn) cellen. De barrière functie van de huid gaat daardoor nog eens extra achteruit. Veel paarden met zomereczeem ten gevolge hiervan hebben/ krijgen ook last van hun luchtwegen. Logisch, want zwavel is ook belangrijk voor cystine cellen, belangrijk voor de opbouw van de slijmlaag in de luchtwegen. Wordt deze dunner, dan ontstaat er sneller irritatie door stof, pollen, etc.
Lees in dit artikel meer over KPU.
Is suiker de boosdoener van zomereczeem?
Deels overlapt het met voorgaande stuk, teveel suiker is namelijk destructief voor een goede darmflora, omdat de bacteriën die we NIET in de darmflora willen hebben GEK zijn op suiker. Zij vieren een feestje bij veel suiker en gaan zich als gevolg vermeerderen. Ten ongunste van de bacteriën die we juist wel willen. Echter het ene paard kan hier nog wat beter mee omgaan dan het andere paard. Veel paarden ontwikkelen bloedsuiker dysregulatie (= te sterke schommelingen van het bloedsuiker gehalte) en/ of insuline resistentie. Je kunt dit sterk vergelijken met diabetes type 2 bij mensen.
De symptomen hiervan kunnen sterk lijken op jeuk ten gevolge van een allergische reactie van de huid.
Hoe ontstaat bloedsuiker dysregulatie & insuline resistentie bij paarden?
- Hoge suikerwaardes in gras door overbemesting, kunstmest en productiegras als Engels raaigras. Weilanden bestemd voor melkkoeien bevatten vaak meer dan 36% suikerwaardes.
- Veel te hoge suikerwaardes in ruwvoer (gemiddeld nu 12-25%)
Aanbevolen suikergehalte hooi <10% voor sportpaarden en <8% voor metabole “risico’ paarden. - Aanvullende suikers in graan, krachtvoer, muesli, snoepjes, wortels, appels, brood.Een rekenvoorbeeld: 1 klontje suiker bevat zo’n 3 gram suiker. Wortels bevatten gemiddeld 10% suiker. Als je een paard 1 kg wortels geeft voer je dus al 10 gram suiker.
Wat zijn de gevolgen van bloedsuiker dysregulatie & insuline resistentie?
- Chronische ontstekingen overal in het lichaam.
- Verminderde doorbloeding in de haarvaten, dus ook in de huid.
- Hogere stress levels = release cortisol levels
Cortisol breekt o.a. eiwit af, hierdoor komen aminozuren vrij die weer worden omgezet in glucose. Welke op zijn beurt weer stress aanmaakt. Het perfecte voorbeeld van een visieuze cirkel.
De verschillen tussen beide oorzaken van zomereczeem zijn subtiel en overlappen ook. Echter het laat wel zien dat het ene paard veel meer gebaat is bij een aanpak van sterk verminderde suikerwaardes in de voeding dan het andere paard.
Diagnostiek
Overbelaste lever & nieren kun je niet aantonen in het bloed, tenzij het al zeer ver gevorderd is. Ook een verstoorde zuur-base balans kun je niet aantonen.
Darmflora onderzoek bij paarden staat nog in de kinderschoenen en daarbij is ieder individu weer anders. Een darmflora is net als een vingerafdruk en uniek voor ieder individu.
Een allergische reactie kun je wel aantonen. Echter, is dit de oorzaak, nadat je bovenstaande hebt gelezen? Er zijn 2 testen die interessant zijn om te doen voor je een behandeltraject start.
1. KPU urine test.
De behandeling van KPU is vaak de missing link in de behandeling van zomereczeem. Lees hierover meer in dit artikel.
2. Laat je paard testen op insuline resistentie.
(Neem hiervoor gerust even contact op om de voorwaarden te bespreken).
Zomereczeem effectief behandelen
Er is geen pasklare oplossing. Het blijft individueel maatwerk! En nogmaals in mijn opinie bestaat het wondermiddel niet. Het is de combinatie van dingen weglaten en toevoegen. Dat gezegd hebbende is er wel een leidraad te volgen.
Allereerst: Geduld, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kies er één en houd je daaraan vast. Teveel adviezen volgen kan je op een dwaalspoor brengen. Daarbij kost het onnodig geld.
Middelen om de huid te beschermen
Bescherm tegen muggen door een eczeemdeken te gebruiken + eventueel insectwerende producten. Zeker in de eerste fase van een behandeltraject of zolang de oorzaak nog niet voldoende bestreden is. In eerste instantie is bescherming tegen de muggen super belangrijk. Echter de huid wil ook af en toe lucht en zonlicht zien. Probeer (durf), zodra de eerste ergste fase van jeuk voorbij is, de deken ook af en toe af te doen. Dit lukt met name overdag tussen 10u en 15u.
Een dichte (schuil)stal in de schemertijd kan ook heel fijn zijn. Mits dit geen stress geeft of ervoor zorgt dat ze zich helemaal kapot kunnen schuren.
Tips voor huidverzorgende of insectwerende producten:
- Het wordt door de huid opgenomen, Let erop dat je bij wijze van spreken ieder product zelf op zou kunnen eten. De lever is vaak al overbelast, voeg daar niet nog meer aan toe.
- Zorg dat het de huid niet extra irriteert. Dit is het geval met sommige essentiële oliën, maar ook bijvoorbeeld teer, alcohol, etc.
- Denk aan de effecten op de langere termijn. Gebruik geen producten met negatieve bijwerkingen op de lange termijn, zoals antibiotica of corticosteroïden.
- Kies een product wat met respect voor de natuur is geproduceerd. Veel huidproducten zijn afkomstig van nare industrieën, zoals palmolie waarvoor hele oerwouden worden gekapt. Ik weet het, misschien off-topic voor specifiek jouw paard, echter ik vind het wel belangrijk genoeg om te noemen.
- Lees goed het etiket. Producten als alcohol, parafine, vaseline, parabenen, etc. zijn ongeschikt.
- Wassen met een geschikte shampoo kan wenselijk zijn. Je helpt de huid zo om van overtollige bacteriën af te komen. Let erop dat de shampoo niet teveel uitdroogt en was niet vaker dan 1 keer per week. Niet droogföhnen!
- Kies geen producten die de huid afsluiten, zoals vaseline en paraffine. Deze producten kunnen niet diep intrekken en drogen de huid alleen maar verder uit.
- Kies voor een huidverzorgingsproduct met een hoog gehalte aan (omega 3) vetzuren, deze werken ontstekingsremmend. Vetzuren zijn belangrijk voor de barrière functie van de huid.
- Spray de huid en de binnenkant van de eventuele eczeemdeken met EM (effectieve micro-organismen). Dit kan helpen om de huidflora in balans te houden en voorkomt een ontstekingsreactie.
- Bedenk hoogwaardig/ kwalitatief EN goedkoop gaan meestal niet hand-in-hand.
In de categorie huidverzorging & bescherming vind je diverse producten die aan onze voorwaarden voldoen. Een voorbeeld hiervan is ons zelf samengestelde huidemulsie.
Voeding voor paarden met zomereczeem.
Het beste wat je voor de algehele vitaliteit kunt doen is voeding het medicijn laten zijn. Als de alledaagse standaard geen of weinig triggers meer bevat dan ben je al een heel eind op weg. Hieronder in een notendop mijn visie, wat het resultaat is van jarenlange ervaring in de praktijk.Â
- Ga goed geschikt onverpakt hooi geven. Lees hierover alles in dit artikel.
Laat je hooi analyseren, met name het suikergehalte is belangrijk! - Ben kieskeurig met gras, zeker als dit verslechtering geeft. Geef sowieso pas gras vanaf ongeveer de maand juni of als het gras in bloei staat. Daarvoor is het te belastend voor de darmflora. Let op met periodes van droogte, de suikergehaltes schieten dan omhoog. Kort, gestresst gras bevat vaak teveel fructaan en/ of endofyten welke ook schadelijk zijn voor de darmflora.
- Wissel af met vitamine,- mineralenproducten (balancers). Geef het liefst geen organisch vorm van selenium. Geef af en toe ook een puur natuurlijke variant en durf af en toe even te stoppen.
- Voeg diversiteit toe in de vorm van kruiden, takken, basten, bladeren, etc. Wissel diverse kruidenmengsels per week af.
- Geef vetten het liefst in de vorm van zaden. Deze zijn voor het paard het minst belastend en het best opneembaar. Plantaardige oliën en vetten worden gemaakt van planten en zaden. Vooral voor paarden met huidproblemen zijn essentiële vetzuren enorm belangrijk. Kies voor een samengestelde mix of maak zelf een combinatie van bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, perillazaad. Voor de optimale opname kun je de zaden even malen met bijvoorbeeld een koffiebonenmolentje. Koop altijd hele zaden en maal voor maximaal 5 dagen vooruit, anders gaan de vetzuren alsnog verloren.
- Bied een mineralenbuffet aan, denk hierbij aan IJslands zeewier, veendrenk, himalaya zout, keltisch zeezout, etc. Met name IJslands zeewier is belangrijk om toe te voegen bij paarden met zomereczeem, vanwege het hoge gehalte aan mineralen en spore-elementen. Helemaal voor IJslandse paarden.
Herstellen van de balans inwendig. Specifieke processen en organen in kuurvorm ondersteunen en stimuleren met supplementen en natuurlijke (genees)middelen.
In sommige gevallen treedt er al veel herstel op als bovenstaande punten in de basis worden aangepast. Het lichaam heeft immers een enorm zelfherstellend vermogen, zodra we de belastende factoren weghalen. Echter dit kan lang duren. Soms is het paard helemaal uitgecompenseerd en lukt het zelfs niet meer om uit de vicieuze cirkel van klachten te komen. Gelukkig kunnen we het lichaam een handje helpen.
Dit is vrijwel altijd maatwerk, want geen lichaam en geen klacht zijn hetzelfde. Nu wil ik mezelf en andere kundige therapeuten zeker niet de rol van god toespelen. Daarbij zal ook dit advies niet volledig zijn. Er is immers zoveel kennis.
Toch wil ik hierbij een leidraad geven met mijn visie, met als dringend advies erbij om niet zelf te gaan dokteren. Baat het niet, schaadt het niet klopt vrijwel nooit, ook niet op het gebied van natuurgeneeskunde. Al is het alleen maar omdat als het niet werkt het dier blijft lijden.
De volgorde die hieronder beschreven staat kan veranderen na een adviesconsult en is afhankelijk van diagnostische uitslagen en anamnese.
Wil je advies op maat voor jouw paard met zomereczeem, kijk dan hier wat we voor je kunnen betekenen.
Fase 1: Darmslijmvlies en darmflora herstellen.
- Wissel bittere en spijsvertering bevorderende pure kruidenmengsels af per week.
- Voeg Zeoliet en/ of Lapachoschors (peau d’arco) toe om het zuur-base evenwicht en de pH in de darm te reguleren. Daarnaast werkt Zeoliet reinigend voor de darm en werkt Lapachoschors licht anti-pathogeen.
- Vul tekorten aan, zeker in het geval van KPU is dit een onmisbare eerste stap. Zwavel (MSM) en zink zijn essentieel voor het opbouwen van een gezonde huid, huidfunctie en immuunsysteem. Actief vitamine B6 is nodig voor een correct bio-transformatie systeem van de lever.
- Geef supplementen of kruiden die helend voor de slijmvliezen zijn, zoals zoethoutwortelextract en anijskarwijvenkel.
Let op, geef geen zoethoutwortel aan suikergevoelige paarden!
• Butyraat supplementen kunnen de darm daarnaast versneld helpen te helen. Ze geven energie aan de darmcellen en verminderen de laaggradige ontsteking.
Fase 2: Huidfunctie verbeteren.
- Wissel kruidenmengsels af die de huidfunctie revitaliseren.
- Ondersteun met spirulina. Deze algen bevatten een stof die gifstoffen en zware metalen bindt en zo uit de darmen helpt afvoeren.
- Aloë vera sap, liefst zo puur mogelijk met vezels en van biologische kwaliteit is zowel inwendig als uitwendig een weldaad voor de huid. Bevat tal van hoogwaardige voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend op de huid en in de darm.
- Knoflook kan de geur van paarden onaantrekkelijk maken voor insecten. Een combinatie van aanvoer van mineralen plus knoflook vind je in bijvoorbeeld Herbazem. Geef knoflook nooit langdurig achter elkaar en pas op met de dosering.
- Er zijn homeopatische producten die helpen de allergische reactie op muggenbeten te verminderen. Ook interessant als je zelf heftig op muggenbeten reageert! Denk aan Ledum en bijvoorbeeld Apis.
Fase 3: Nieren ondersteunen zonder de (lever) ontgifting te stimuleren.
- Wissel kruidenmengsels af die de nierfunctie ondersteunen.
- Voeg wilgenschors & moerrasspirea toe om de eliminatie te ondersteunen en de doorbloeding te stimuleren.
- Voeg een homeopatisch middel of kruidentinctuur toe voor extra stimulans van puur de nieren.
Fase 4: Help de lever te ontgiften.
Nogmaals, ben voorzichtig met deze fase. Zeker bij paarden met KPU. Zolang er tekorten zijn en de lever zijn bio-transformatie proces niet goed kan uitoefenen werkt het stimuleren van de lever ontgifting averechts. Ben voor deze paarden met name voorzichtig met producten die mariadistel(zaad) bevatten.
Uiteindelijk is deze fase wel super belangrijk voor optimaal herstel. Het hangt af van de mate waarin een paard uit balans is geraakt. Soms zetten we deze fase na 4 maanden in, soms pas na 8 maanden.
Alle producten die wij gebruiken voor deze fase om de lever te helpen herstellen vind je in ons Lever Herstelpakket.
Zoals je inmiddels kunt vermoeden ben ik geen voorstander van 1 enkel supplement of middel. Het gaat mij om de combinatie. het synergetische effect.
Voor elke stap kun je ongeveer 2 maanden aanhouden.
3 aanvullend tips:
- Ondersteun de suikerstofwisseling aanvullend aan bovenstaande producten met PerNaturam EquiPankrem, Phytonics GlucoBalance of Triphala voor paarden die geen KPU hebben.
- In een laatste stap kan immuno-therapie zinvol zijn. Hiermee wordt getracht de allergie tegen knutten (muggen) door middel van hyposensibilisatie te verminderen. De succes ratio bij paarden is helaas niet erg hoog, maar wordt wel hoger als voorafgaand de stofwisseling zorgvuldig is hersteld.
Als laatste: BLIJF DE REGELS VOOR BASISVOEDING HANDHAVEN.
Heb je dit artikel tot hier uitgelezen, dan dank ik je daarvoor!! Laat alsjeblieft een reactie achter. Heb je vragen of suggesties, neem gerust contact op!! Meer weten wat wij voor jouw paard met zomereczeem kunnen betekenen vind je op deze pagina.
Meer inspiratie? Lees dan eens wat artikelen op de website van dr. Christina Fritz – SanoAnimal.
Wat te doen tegen jeuk of zomereczeem bij paarden?
Bescherm in eerste instantie tegen de beten van muggen en knutten. Dit kan door gebruik te maken van een vliegen,- of eczeemdeken, eventueel in combinatie met hoofdbescherming. Het liefst geef je het paard de mogelijkheid om binnen te gaan staan in de tijd dat de muggen het meest actief zijn, zo rond schemertijd. Het gebied waar het paard staat kan ook van invloed zijn. Daarna ga je de oorzaak doorgronden en herstellen. Hierover lees je alles in ons artikel.
Is zomereczeem bij paard besmettelijk?
Nee, zomereczeem is geen besmettelijke aandoening tussen paarden.
Welk voer voor paarden met zomereczeem?
Zorg voor voeding die past bij de oorspronkelijke behoefte van je paard. Van binnenuit verhoog je de vitaliteit en herstel je de allergische klachten.
Echt een prachtige beschrijving voor het eczeem probleem .Heel leerzaam , wij voeren al pure horse produkten aan onze paarden , ze krijgen geen sportbrokken. MvG Rentia