Dat lust ik niet…
Ik kan het me nog goed herinneren. In 2017 kwam ik op het spoor van PerNaturam, SanoAnimal en Christina Fritz. Ik dacht dat ik het allemaal al heel goed deed, maar toch kon ik behoorlijk wat optimaliseren. Dus “waarvan ik dacht”- gezonde muesli eruit, afwisselende kruidenmengsels erin. De eerste dag kwam ik vol goed moed vrolijk met m’n emmers pure kruiden aanlopen. Ja, dat dacht ik, een aantal van mijn paarden dachten daar anders over. Ze aten het niet, niet, niet.
En nu komen ze er écht voor aanrennen….
Het is een veel gestelde vraag.
Hoe krijg ik al dat supergezonde voer IN mijn paard?
Eerst even waarom ze hun neus er soms voor ophalen? Zeker niet allemaal hoor, dus laat je niet door deze tekst ontmoedigen! Maar er zijn nu eenmaal veel zoetekauwen en kieskeurige paarden bij. En logisch ook. Het voer wat wij ‘normaal’ vinden is hartstikke zoet of chemisch op smaak gemaakt. Als je een kind, of jezelf misschien ook wel, alleen maar zoetigheid en bewerkte voeding uit pakjes hebt gegeven en je stapt dan over naar suikervrij en puur valt dit over het algemeen ook niet direct in de jippie hoek!
Ik weet nog dat ik zelf 10 jaar geleden mijn voedingspatroon drastisch omgooide. Geen suiker meer, geen bewerkte pakjes, weinig vlees, veel groenten, fruit en rauwkost. Moest ik ook echt even aan wennen…
Dus hierbij de tips zodat je je goede voornemens niet aan de wilgen hoeft te hangen.
- Heb geduld & doorzettingsvermogen. Tenzij je paard hoefbevangen is, heel ziek of gevaarlijk hoog schommelende bloedsuikerwaardes heeft, laat je de overgangsperiode HEEL rustig verlopen. Begin gewoon met een theelepel tot eetlepel per product toe te voegen. Zo laat je je paard heel langzaam wennen. Bouw daarna de oude voeding langzaam af. Het verschilt per paard, maar gemiddeld is hier zo’n 2 tot 6 weken tijd voor nodig. Ook paarden moeten vaak echt afkicken van suiker.
Sidenote: Je hoeft niet direct bang te zijn voor een tekort, tenzij het om een ziek paard gaat, maar dan nog gaat dit om specifieke mineralen. Veel paarden staan jaren continue op toevoeging van vitamines en mineralen via krachtvoer of muesli. Soms is het juist goed om opgeslagen reserve voorraden even aan te spreken. Als je paard een goede kwaliteit, geschikt hooi krijgt kan hij daar vrijwel alles uithalen voor een afzienbare periode.
- Zoek naar een geschikte, gezonde, smakelijke basis. Iets waar je de kruiden, mineralen en aanvullingen doorheen kan mengen. Onze favorieten; Metazoa Fitright esparcette of timothee, pure esparcettebrok, groene haverbrok, of weidebrok (in een matige hoeveelheid, afhankelijk van de behoefte). Eventueel kun je hier nog wat Agrobs alpengrün mash, Vitalbix nutrimash of VitalVeggies aan toevoegen.
- Wissel de smaken ‘basis’ ook zo nu en dan af. Altijd hetzelfde kan het ook saai maken.
- De meeste paarden vinden geweekt lekkerder dan een droge vorm. Zelf maak ik de avond ervoor alle ‘hapjes’ klaar voor de volgende ochtend.
- Je kunt, mits niet hoefbevangen, een geraspte appel of wortel, een handje appelpellets en/ of een schepje anijskarwijvenkel toevoegen. Dit vinden ze vaak heerlijk!
- Een truc is om een emmer van het hengsel te ontdoen en hier een veter aan te maken. Hang de emmer met inhoud om je paard z’n hoofd. Zo wordt hij wat meer aangemoedigd nog een hapje te proberen. Kan hij rustig eten. Niet morsen en in een kudde kunnen ze elkaars emmer niet jatten. Ideaal, wij voeren onze kudde al jaren zo!
- Lust ie het echt niet stop dan even. En probeer na een week product voor product uit te vinden wat nu hetgeen is wat er echt zo vies is.
- Probeer zeker om discipline te houden. Dus laat je niet overhalen om alsnog snoepjes en andere ‘troep’ te blijven geven, je maakt het er zo voor jezelf niet makkelijker op!
- Blijft je paard weigeren dan kun je van de kruiden een sterke thee maken. Deze kun je desnoods zelfs met een spuitje direct in de mond ingeven. Ook kun je van supplementenpoeder in combinatie water vaak een pasta maken en deze direct in de mond ingeven. Grijp hier niet direct naar, want dan krijgt je paard er echt een hekel aan dan maak je het jezelf op de langere termijn niet makkelijker.
Google even op; spuit met katheter tip, voor een geschikte spuit. - Heeft jouw paard een langere adem dan jij neem dan contact op, wellicht kunnen we een gulden middenweg vinden met toevoegingen van ‘niet helemaal ideaal, maar beter dan het oude’ producten.
Met een gemotiveerde eigenaar is het nog nooit niet gelukt om een paard uiteindelijk met smaak zijn gezonde oervoeding te laten eten!
Heb je een ziek paard dan zijn er uitzonderingen in bovenstaande tips. Je wilt vaak acuut de oude voeding stoppen en soms is het toevoegen van appelpellets geen optie. In dat geval moeten we overleggen welke supplementen een must zijn en prioriteit hebben en welke producten optioneel daarna komen.
Heb je nog aanvullende tips, laat ze dan vooral weten!!