natuurlijke paardenvoeding | Eqinful

Natuurlijke paardenvoeding, eigenlijk zouden we het Logische paardenvoeding moeten noemen.

Het woord Natuurlijk is hot… Natuurlijk paarden houden, natuurlijke paardenvoeding, het paard natuurlijk benaderen, begrijpen. Super tof dat er steeds meer verdieping komt in de natuur van het paard.

En wijzelf doen daar met Eqinful ook aan mee. We gebruiken ook veel het woord ‘Natuurlijk’.

Maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee?

Natuurlijk in de zin van ingrediënten die uit de natuur komen? Is dat dan zonder al teveel bewerkingen? Of gaat het erom dat bestanddelen uit de natuur komen?

Bedoelen we dan natuurlijk, als het zo min mogelijk bewerkingen in een fabriek heeft ondergaan?

Wat bedoel je nu precies? 😉 Want alleen duidelijke vragen krijgen duidelijke antwoorden.

Zolang we al tevreden zijn als we het woord ‘Natuurlijk’ ergens zien staan wordt dit woord ge(mis) bruikt. En dat zie je dan ook…

Voor mij is het belangrijk dat als ergens ‘Natuurlijk’ staat dit zoveel mogelijk de natuur van het paard nabootst. En ja, nabootst, want we houden paarden nu eenmaal niet natuurlijk meer. In meer of mindere mate.

‘Natuurlijk (paardenvoeding)’ zou moeten betekenen:

‘Zoveel mogelijk aangepast op het oorspronkelijke ontwerp paard’.

En wat is dat dan precies?

Het huidige paard is het resultaat van 4 miljard jaar evolutie. Voor ons is 100 jaar misschien een lange tijd, maar genetisch gezien is dit slechts een flits. Genen passen zich maar heel langzaam aan. Wat betekend dat paarden (en ook mensen, enz) nu leven met de genetische informatie verzameld over 30.000 tot 40.000 jaar tijd.

Kun je dat bevatten? Het maakt dat het logisch is waar veel chronische klachten hun ‘mismatch’ vinden. Met chronische klachten bedoel ik in dit geval problemen met de stofwisseling, deze kunnen zich vervolgens weer uitten in bijvoorbeeld zomereczeem, chronische hoefbevangenheid en luchtwegklachten, maar ook maag, -darmproblemen en onverklaarbare blessures.

Het lijf is echt prachtig ontworpen. Een ingenieuze schakelkast aan processen die zorgen dat het functioneert. Echter dan moeten er geen essentiële schakels uitvallen.

En laat die uitvallers nu net vaak zijn oorzaak vinden in de niet-natuurlijke hoek.

Hier is niets zweverigs aan. Nog zoiets, natuurlijke paardenvoeding wordt vaak gecombineerd aan zweverig. Terwijl we het net zo goed logische paardenvoeding zouden kunnen noemen.

Okay, dan nu praktisch.

Wat is dan Logische paardenvoeding, passende bij het oorspronkelijke ontwerp Paard?
  1. Met een uitroepteken!!! Goed, geschikt, onverpakt hooi. Lees hierover alles in mijn ebook “De Zinvolle gids voor OerVitale paarden’ of in dit artikel, wat ik over Hooi schreef.
  2. Zo min mogelijk bewerkt. Let op met extracten uit een van oorsprong natuurlijk product (plant). Extracten kun je wat mij betreft zien als een medicijn. Je stuurt een disbalans versnelt bij. Geef extracten dus altijd in een kuurvorm met een duidelijk reden. Extracten en (mono) supplementen horen niet thuis in gezonde, natuurlijke basisvoeding.
  3. Geen granen, teveel zetmeel, zoetmakers, hoge suikergehaltes.
  4. Geen onnodige, belastende en/ of verborgen toevoegingen, bewerkingen of bestrijdingsmiddelen.
  5. Geen gehakselde ruwvoer wat je makkelijk kan vervangen voor gewoon goed hooi. (hierover meer uitleg in mijn e-book)
  6. AFWISSELING & DIVERSITEIT

De enige overdaad die niet schaadt is diversiteit.

Voor onze paarden, voor jezelf, voor onze honden en katten, etc. Maar laat ik me on topic houden en me richten op paarden. Met een kleine teaser om het voor jezelf te vergelijken 😉.

Oorspronkelijk bestond het dieet van een paard uit zo’n 60 tot 80 verschillende plantensoorten; grassen, kruiden, struiken, algen, zaden, bessen, schorsen, bladeren, etc.  Wilde paarden maken tijdens hun leven gebruik van wel 500 verschillende planten. Elke plant bevat tal van plantaardige stoffen, mineralen, micro-organismen, enzymen en energetisch factoren. Deze synergie met gezondheid is niet na te bootsen in kunstmatige vitamines, synthetische mineralen, bewerkte concentraten, etc. In ieder seizoen weer anders. Want de natuur is echt best wijs.

De meeste paarden mogen nu al blij zijn als ze 10 verschillende planten binnenkrijgen.

Wat me opvalt is dat steeds meer producten hun best doen om voeding op de markt te brengen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Mijns inziens een fijne ontwikkeling.

Voeg daar dan nu ook diversiteit en afwisseling aan toe!!! Zelf als je de allergezondste maaltijd die je kunt bedenkenken dag in dag uit gaat eten is het niet meer gezond.

Durf te veranderen en over te stappen naar logische paardenvoeding. Nogmaals passende bij het oorspronkelijke ontwerp paard. Alleen dan ontstaat er ware vitaliteit.

Want vitaliteit is veel meer dan de afwezigheid van kwalen en klachten. Het is de aanwezigheid van gezondheid en levensenergie.

Heb je dit artikel tot hier uitgelezen en ben je geraakt??

Klik hier voor meer info of om het eerstvolgende seizoenpakket te bestellen.

Om te proberen of om een tijd te overbruggen naar het eerstvolgende pakket kun je hier ons proefpakket bestellen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
  • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin