Mok en rasp

Mok & Rasp bij paarden

Ik schrijf dit artikel op een regenachtige zondagmiddag in oktober. Het modderseizoen is weer begonnen. En helaas ook weer het ‘mok’ seizoen begrijp ik uit mijn mailbox die vol staat met hulpvragen hierover.

Tijd dus om wat inzichten en tips te geven.
Mok lijkt soms onschuldig, maar het kan behoorlijk hardnekkig zijn én paarden kunnen er goed last (pijn en jeuk) van hebben!!

Wanneer spreken we over Mok of Rasp?

Mok uit zich met wondjes, kloofjes of korstjes variërend in grootte in de kootholte van paarden. In sommige gevallen blijft het bij kloofjes en korstjes, dit wordt de droge variant genoemd. Bij de natte variant zijn het eerder wondjes waar ook wat vocht uit kan sijpelen.
We gaan het rasp noemen als het zich verplaatst of verspreidt over het hele onderbeen (soms zelfs hoger), de knieholte, hak en soms zelf knieën en oksels. In dit artikel plaats ik mok en rasp onder dezelfde naam.

Soms zien we een soort uitstulpingen van talg of talgbultjes rondom de koot. Het paard lijkt hier geen last van te hebben. Dit is geen mok en wordt vooral gezien bij paarden met stofwisselingsklachten.

Modder is niet de boosdoener…

Hoezo, het ontstaat toch terwijl er overal modder is?
Jawel, maar dit moeten we beter doorgronden:

  •  Is er sprake van modder vermengd met veel urine en mest? Zijn er ook nog droge plekken waar het paard kan staan? Is de stal hygiënisch? Of is hier ook sprake van veel urine en mest?Een paard is niet gemaakt om continue in dergelijke omstandigheden te staan. Dit tast de beschermende flora op de huid en de huid zelf aan, waardoor de huid zijn barrière functie verliest en er mok kan ontstaan. Dit is de kans voor bacteriën en schimmels om door te dringen. Maar ook bijvoorbeeld mijten liggen hier op de loer. Immers is de weerstand van het onderbeen nu ook aangetast.
  • Soms krijgen paarden ook last van mok terwijl de omstandigheden niet zijn zoals hierboven genoemd…

Net als dat de mug bij zomereczeem de trigger is, is modder de trigger voor mok en rasp.

Veel (1 op de 3!) paarden kampen met een verstoorde stofwisseling, en ten gevolge daarvan:

  • Overbelaste nieren door problemen met de suikerstofwisseling.
  • Verzuring vanuit de voeding, spijsvertering en darmflora.
  • Problemen met het afvoeren van afvalstoffen en daardoor afvalstoffen tijdelijk opslaan in lymfevocht (wat eruit ziet als overgewicht).

De huid en hoeven van paarden kun je zien als hulptroepen van de nieren. Bij een overbelasting worden deze ingezet. De Chinese geneeswijze noemt de voeten niet voor niets hulpnieren.

Mok is een huidprobleem rondom de hoeven, met als trigger nattigheid en kou. Daarbij zijn het precies de paarden die in meer of mindere mate last van jeuk hebben in de zomer. Vaak mestwater of diarree laten zien. Of gevoelig zijn voor infecties/ luchtwegklachten degene die in de winter last van mok hebben…-> Hopelijk wordt het al logisch?

En dan wil ik daarbij wel graag nogmaals vermelden. Een paard z’n fysieke lijf is niet gemaakt om continue in de modder te staan en al helemaal geen modder vermengd met urine en mest. Staat je paard 24/7 in een dergelijke omstandigheid dan kun je klachten verwachten. En vaak niet alleen mok…

Wat kun je doen aan mok?

  1. Zorg dat je paard droog kan staan of in ieder geval een gedeelte in 24u. En verbeter (daar waar mogelijk of nodig) de hygiëne met name door urine en mest te verwijderen (ik weet wat voor uitdaging dat is!). Flinke mok zal niet verbeteren als je de boel niet droog/ schoon kan houden.
  2. Is er sprake van ‘beestjes’, vaak mijten?! Dan moet je deze elimineren. In dit artikel hier een uitgebreide uitleg over.
  3. Ga de huid heel goed verzorgen én vooral niet irriteren (zie volgende alinea).
  4. Ga je paard weer voeden naar behoefte van het oorspronkelijke ontwerp paard.
    • Onverpakt hooi met de juiste waardes (meer info, lees dit artikel).
    • Veel micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen), zowel natuurlijk als synthetisch (dus een balancer of iets dergelijks + aanvullende natuurlijke vitaminenbommetjes).
    • Diversiteit en variatie in de voeding. Zorg voor kruiden, zaden, bessen, etc, etc in de dagelijkse standaard bijvoeding. Een hele belangrijke factor in noodzakelijke fytonutriënten (= inhoudsstoffen van planten).
    • Eiwitten op maat naar behoefte.Kijk voor inspiratie eens naar ons Seizoenpakket concept.
  5. Spoor het onderliggende stofwisselingsprobleem op en ga dit van binnenuit herstellen:

    • Hoe is het gesteld met de suikerstofwisseling?
    • Is er wellicht sprake van KPU?Hulp nodig?! Klik hier voor informatie adviesconsult.

  6. Geen onderliggend stofwisselingsprobleem, maar wel een weerstand dip? Bijvoorbeeld door verhuizing, stress, ziekte.
    • Pak de onderliggende oorzaak aan bij stress.
    • Er zijn supplementen en kruiden die je onderliggend in kuurvorm kunt geven om een boost te geven. Zie de alinea hieronder.

Huidverzorging van Mok & Rasp

Bij iedere vorm van huidverzorging hanteer ik de stelregel dat ik het in theorie op zou moeten kunnen eten wil ik het op mijn huid of die van mijn paard smeren.
Serieus? Ja… we leven al in een wereld met een overload aan gifstoffen, die van huidverzorgingsproducten kun én hoef je er echt niet bij te hebben. Want alles wat we op de huid smeren wordt in principe ook opgenomen. Zeker bij een huid die ‘kapot’ is.

  • Dus geen irriterende of chemische producten (ook geen betadine)!
  • Ook geen producten met corticosteroïden, die zijn even effectief, maar uiteindelijk verzwakken ze de weerstand van de huid alleen maar. Hetzelfde geldt voor antibiotica houdende producten. Ook de flora die je wel wilt op de huid én die enorm meehelpen aan de natuurlijke weerstand dood je hiermee.
  • Scheren alleen als je de huisvesting daar op aan kan passen. Lees droog en schoon. Want anders haal je de barrière helemaal weg.

Mijn favoriete werkwijze tegen mok opgedaan uit jarenlange ervaring?
1. Maak de huid dagelijks schoon met een zacht middel, bijvoorbeeld de clean spoelvloeistof van Vetramil. Was  de huid ook zo nu en dan (max 3 x per week met zeep). Mijn favoriete zeep is SkinFresh of Hamamelis zeep van PerNaturam. 

2. Maak de huid goed droog en smeer eerst licht in met een verzorgend product. Ik heb hiervoor SkinZen ontwikkeld op basis van ontstekingsremmende plantaardige oliën, aloë vera en essentiële oliën. Ook wonderbalsem van Bio-ron doet wonderen. Heb je te maken (gehad) met een mijten infectie ,dan kun je beter SkinProtect gebruiken. Laat dit even intrekken.

3. Dep de huid weer droog en smeer er vervolgens een laag honingzalf overheen (zeker als je paard daarna weer de modder in moet). Zorg voor een hoge kwaliteit honingzalf met een aanzienlijk aandeel honing, bijvoorbeeld van Vetramil.

Al deze producten heb ik gunstig geprijsd samengevoegd in het Mok-pakket.

Mijn favoriete supplementen en kruiden die je onderliggend in kuurvorm kunt geven om een boost te geven.
Met de kanttekening dat als er onderliggende stofwisselingsklachten zijn deze met andere producten en een ander protocol moeten worden behandeld.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
  • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin