Heeft een paard zo nu en dan een detox nodig? Waarom dan? Voor welke paarden liever niet? En wat doen we dan eigenlijk?
In dit artikel zal ik proberen simpele uitleg en antwoorden te geven.
Maar eerst moeten we daarvoor weer terug gaan naar de basis, want dat maakt alles altijd weer logisch.
Detoxen paarden in de natuur of vanuit het oorspronkelijke ‘ontwerp’ ook?
Ja en Nee….
Antwoord: Ja, in de winter ‘ontslakken’ paarden in de (oorspronkelijke) natuur of leefgebieden van een weelderige lente en zomer. Zeker aan het einde van de winter is er weinig voedzaam voedsel meer te vinden en zullen ze de reserves in hun eigen lichaam moeten aanspreken. Dit geldt voor zowel micronutriënten (= vitamines, mineralen en sporenelementen) reserves als vetopslag (met daarin eventuele opgeslagen vetoplosbare afvalstoffen).
Dit is onder andere de reden waarom normaliter paarden niet zoveel moeite hebben met de weelderigheid van voorjaarsgras. Echter onze paarden wel, omdat ze simpelweg geen enkele reserve hebben moeten inleveren gedurende de winter… Daarbij zijn in de natuur veel meer ‘tools’ oftewel voedingsstoffen voorhanden die het lichaam ondersteunen in het normale ontgifting proces. Zowel op lever niveau, bijvoorbeeld door een hoog gehalte aan bitterstoffen in planten. Als op darmniveau, waar bijvoorbeeld humuszuren in de grond de eigenschap hebben om gifstoffen te binden in de darm, waardoor ze worden afgevoerd in plaats van opgenomen.
En laten we dan voor de volledigheid niet de inhoudsstoffen van planten vergeten die de drainage en nieren ondersteunen in het afvoeren van afvalstoffen. Een reden waarom paarden bijvoorbeeld graag netels eten, met name in het voor- en najaar.
Antwoord: Nee, Anno nu heeft mens en dier te maken met een enorm hoge belasting van gifstoffen. Het genetische ontwerp is hier niet goed op berekend.
En al helemaal niet in combinatie met eenzijdige voeding met nauwelijks fyto nutriënten (=inhoudsstoffen van planten). En daarbij vaak juist een overdaad aan macronutriënten, zoals suiker, zetmeel, fructaan, eiwitten en pectine vezels. Gifstoffen zitten niet alleen maar in giftige planten. Ze zijn werkelijk overal, denk aan (ogenschijnlijk onschuldige) bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld tegen onkruid. Meststoffen, medicatie, wormenkuren, additieven als aluminium en kwik in vaccins. Maar ook schimmels in voeding. Luchtvervuiling, watervervuiling….
En niet te vergeten de dagelijkse cocktail aan chemicaliën die zit in verzorgingsproducten, conserveringsmiddelen, microplastic in verpakkingsmaterialen. En dan vergeet ik er waarschijnlijk ook nog wel een paar.
Het is een uitdaging an sich om de hoeveelheid gifstoffen die je paard (en jezelf) binnenkrijgt te reduceren.
Het lichaam is gemaakt om zichzelf continue te ontgiften, daar hoeven wij niets aan te helpen.
Echter er is vaak meer aanvoer van te verwerken afvalstoffen dan dat er verwerkt kan worden. Daarbij krijgt de stofwisseling ook niet altijd de juiste tools om het proces goed uit te kunnen voeren.
Dus worden gifstoffen opgeslagen in vetweefsel, maar ook in lymfevocht in bindweefsel en als laatste rondom pezen en ligamenten. Het liefst zo ver mogelijk buiten de cellen van de stofwisseling.
…. En dat is een belangrijke reden waarom veel paarden (vage) klachten ontwikkelen.
We kunnen er dus gerust vanuit gaan dat ook jouw paard meer gifstoffen binnenkrijgt dan dat er natuurlijkerwijs kan worden afgevoerd.
Is het dus zinvol om je paard zo nu en dan extra te ondersteunen in het ontgiftingsproces? ⇒ Ja!
Er is alleen ook een maar én we mogen een goed onderscheid maken in de intensiteit.
Laat jouw paard al klachten zien van een overbelast ontgiftingsproces, dus overbelaste lever, nieren en/of verzuring. Dan mag je goed opletten wat je inzet als detox middel. En dit geldt ook voor drachtige en/ of lacterende merries, bejaarde senioren en paarden die net flink ziek zijn geweest.
Welke symptomen kunnen we zien bij een overbelaste lever of nieren?
• Afwijkende kleur vacht, lange haren.
• Doffe vacht.
• Blauwige filmlaag over de ogen.
• Verminderde energie, conditie en weerstand.
• Terugkerende parasitaire infecties.
• Huid en hoefproblemen.
• Oedeem.
• CPL.
• “Opgeblazen” nek, ribben, lendenen en koker.
• Zomereczeem, Mok, Regenschurft en andere chronische huidklachten.
• Hoefbevangenheid en andere hoefproblemen.
• Terugkerende onverklaarbare blessures aan pezen, ligamenten en banden.
• Sommige chronische luchtweg/ hoestklachten.
• Allergieën.
• Algehele stijvigheid.
• Vermoeidheid en depressie.
• Dezelfde symptomen als PPID (Cushing)
• Of een combinatie van allerlei klachten en kwalen.
** De lever heeft een enorme overcapaciteit en regeneratievermogen, omdat het betrokken is bij meer dan 500 essentiële processen in het lichaam. We vinden pas afwijkingen in het bloed bij een enorme overbelasting, dysfunctie of indien een situatie acuut is **.
Dus dan trekken we toch gewoon de plug uit dat opslagvat aan gifstoffen?
Het ontgiftingsproces is heel ingewikkeld met heel veel schakels en factoren die van invloed zijn. Te technisch om in dit artikel uit te leggen.
Dus we kunnen het écht niet vergelijken met het uitwringen van een vaatdoek of het uittrekken van een plug. Je zult nu misschien lachen, maar dit is wel hoe er vaak met detoxen wordt omgegaan.
(net als dat er geen suikerbinders zijn en ook geen inwendige prullenbak supplementen…). En dat is precies de reden waarom je niet zomaar intensief aan het detoxen mag gaan met je paard. In het meest gunstige geval helpt het niet of merk je niets van effect. In een minder gunstig geval duw je je paard net over de rand nog meer klachten in.
Ik zie dit helaas regelmatig in het geval van zomereczeem of hoefbevangenheid.
Herken je dus één van de klachten bij je paard dan kan het zinvol zijn om eerst andere processen in het lichaam te gaan optimaliseren/ herstellen voordat je flink aan het detoxen gaat. Meestal zijn eerst andere stappen nodig, zoals het aanvullen van specifieke tekorten (in het geval van KPU), darmflora optimaliseren en ontzuren.
Interesse?! Klik hier voor een uitgebreid adviesconsult.
Welke (dagelijkse) detox ‘tools’ kun je je paard geven?
- Met uitroeptekens!
Voeding die past bij het oorspronkelijke ontwerp paard!!
Dus:
• Onverpakt hooi met de juiste waardes (meer info, lees dit artikel).
• Veel micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen), zowel natuurlijk als synthetisch (dus een balancer of iets dergelijks).
• Diversiteit en variatie in de voeding. Zorg voor kruiden, zaden, bessen, etc, etc in de dagelijkse standaard bijvoeding. Een hele belangrijke factor in noodzakelijke fyto nutriënten (= inhoudsstoffen van planten).
• Eiwitten op maat naar behoefte. - Nogmaals de component diversiteit. Een paard heeft de natuurlijke behoefte van zo’n 20% in diversiteit anders dan grassoorten. Deze planten bevatten allerlei fyto nutriënten en antioxidanten die het lichaam kunnen ondersteunen in het ontgiftings- en ontzuringsproces.
Wat zijn bijvoorbeeld kruiden die de lever en nieren ondersteunen:
Artisjok, Mariadistel, duizendblad, paardenbloem, hysop, rozemarijn, schisandrazaden, agrimonie, engelwortel, kurkuma, alsem, bijvoet of duizendguldenkruid, oregano,
Nieren: Berkenbladeren, elymus, orthosiphon, ereprijs, peterseliestengels, korhoenwortel, brandnetel, guldenroede, jeneverbessen, heermoes, zwarte bes.
Met de hoeveelheid en met name bewerking of extracten van deze kruiden kun je een detox intensiveren en is daarnaast dus ook direct voorzichtigheid geboden!
Er zijn tal van detoxmiddelen en kuren op de markt. Vaak zijn het tincturen of een complex van kruiden.
Bijvoorbeeld mariadistel is een krachtig stimulerend leverkruid, echter de werkzame stof is uit de pure zaadjes moeilijk op te nemen. Mariadistel bevat het actieve ingrediëntcomplex silymarine in de schil. Dit heeft een sterk leverstimulerende werking. Pure silymarine wordt bijvoorbeeld in het product SilyCholin van Pernaturam verwerkt en bevat 10% silymarine. Echter nogmaals voor paarden met aanwezige klachten is dit veel te krachtig om als eerste stap in het herstel te geven en zou eigenlijk alleen gebruikt moeten worden op advies van een kundig therapeut.
4. Ontgiften kan ook zonder stimulatie, maar puur door producten te geven met een hoog absorptie vermogen. Bijvoorbeeld een klei-achtige als zeoliet kan gifstoffen binden in de darm (let op, het absorptie vermogen van een kwalitatief hoogwaardig product is dermate hoog dat ook mineralen kunnen worden gebonden, waardoor we het liever in een aparte maaltijd geven).
Silica, Bentoniet, groene leem, heide en extracten van pectines hebben ook bindende eigenschappen.
Planten met een hoog chlorofyl gehalte hebben een bindend- ontgiftende werking, bijvoorbeeld chlorella, spirulina, maar ook (in mindere mate) bijvoorbeeld Moringa. Daarnaast kan Spirulina zware metalen binden en mee afvoeren uit het lichaam. 5. Teveel gifstoffen, een darmflora met teveel verzurende bacteriën. Suikers, zetmeel, fructaan. Een overbelaste alvleesklier. Te weinig kauwen -> te weinig speekselvorming. Een tekort aan zout. En als laatste zinktekort…
⇒⇒ Zorgen voor verzuring van het hele lichaam.
Zeoliet (equizeolon), MSM & Zink maar ook Dezidum alkalische poeder kunnen helpen bij ontzuring. Waarbij we wel direct erbij moeten zeggen dat we vooral in de basis moeten proberen te voorkomen dat het lichaam verzuurt. Verzuring is op zichzelf een aanjager van klachten, blessures en chronische luchtwegklachten.
Tips om alledaagse gifstoffen voor paarden te vermijden?
- Ben heel, heel kritisch op schimmels in de voeding. Schimmels die bijvoorbeeld groeien in hooibakken die nat worden. Schimmels die ontstaat in verpakt ruwvoer waar een gaatje inzit of te lang open is. Ogenschijnlijk stof in onverpakt hooi, maar wat eigenlijk schimmels zijn.
Je kunt deze schimmels enigszins binden door het supplement Mycoprotect (tip voor in je stalapotheek)Echter alleen als je het tijdelijk is of je echt geen andere keuze hebt. - Ik blijf het herhalen… liever geen verpakt hooi, voordroog of kuil! Vanwege de zuurtegraad en/ of vanwege de belasting aan schimmels, gisten en melkzuurbacteriën gewoon geen goed idee. Meer uitleg lees je hier.
- We zijn zo bang van giftige planten of onkruid dat we ze graag bestrijden, jammer want er zijn vaak ook oplossingen die niet belastend zijn voor je paard en de natuur.
p.s. Je moet uiteraard wel opletten met giftige planten!! Met name in het hooi zijn ze niet meer te herkennen voor paarden. Ook de esdoorn (zaailingen, zaden en blad) kan gevaarlijk fataal worden. - Let op met wat je op je paard smeert. Verzorgingsproducten zitten vol gestopt met goedkope chemische ingrediënten. Ik hanteer zelf de regel, wat ik in theorie niet op kan eten smeer ik ook niet op m’n paarden (of mezelf). Let ook zeker op met chemische bestrijdingsmiddelen in anti-insecten/ parasieten producten.
- Ga niet zomaar, blind zonder reden ontwormen. Lees in dit artikel alle ins and outs.
- Let enorm op met oppervlakte,- of grondwater als drinkwater. Heb je geen andere keuze, laat het dan minimaal testen. Dit kan bijvoorbeeld bij de GD.
- Leer etiketten lezen en zet vraagtekens bij ingrediënten in voeding en supplementen met hele ingewikkelde namen en nummers, deze zijn vaak chemisch en totaal onnodig in goede voeding.
- Staat je paard in de nabije omgeving van intensieve landbouw, zorg dan dat je hem of haar binnen zet als er met gif gespoten wordt (ook al zegt de boer dat het geen kwaad kan).
- Use your common sense. Laat je niks wijs maken. We leven helaas in een wereld met een hele hoge gifstoffen belasting, die we volledig normaal zijn gaan vinden. Bovenstaand rijtje is dus verre van volledig.
Is je paard dan weer helemaal schoon na zo’n detox kuur?
Helaas is het lichaam niet zo maakbaar. Het blijft dus vooral ook de puzzel van bewuste, kritische keuzes in het simpelweg houden van paarden. Met daar waar logisch ondersteuning en extra aandacht.
Wat kan Eqinful voor je betekenen?
1. Stap in ons concept Seizoenpakket om de alledaagse basis bijvoeding voor je paard te optimaliseren.
(**Seizoenpakket December & Januari staat in het teken van meer aandacht voor lever en nieren, met als optie om een detoxkuur variërend in intensiteit toe te voegen. Heel bewust gekozen voor deze maanden).
2. In de categorie Lever & Nieren zijn diverse detox pakketten te bestellen.
3. Heeft je paard klachten en zie je door de bomen het bos niet meer?! Boek dan hier een uitgebreid adviesconsult in. Ga naar adviesconsult