vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij dieren

Om maar gelijk met de deur in huis te knallen… Ik heb een ongelooflijke schijthekel aan vuurwerk!!

Het ohhh of lachen – moment weegt verreweg niet op tegen de ellende die het veroorzaakt. Voor de natuur, de luchtkwaliteit en met name Dieren. Of ze nu in huis, buiten of in het wild leven.

Als kind was ik er al geen fan van. In mijn jaren als paraveterinair bij de spoedkliniek voor dieren in Amsterdam heb ik écht vreselijke leed ervan gezien en gehoord… ik zal je de details besparen....

Als zoete broodjes gaan de kalmeringsmiddelen eind december over de toonbank van de dierenklinieken.
Is dat dan de oplossing? Ze in slaap de dagen voor en tijdens oud & nieuw door laten brengen. Soms kan het niet anders, maar of het echt de oplossing is?!

Hierbij mijn tips om je dier (paard, hond, kat, enz) de 'feestmaand' ook enigszins comfortabel door te laten komen

 1. Geruststellen mag bij angst! Het is een hardgrondig fabeltje dat dit de angst bevestigd.
  Echter let goed op dat jouw handelen reactief is ipv proactief.Wat bedoel ik daarmee? Laat maar lekker tegen je aankruipen als je dier hier behoefte aan heeft. Kalmerend sussen mag ook. Ga alleen niet van tevoren álvast hiermee beginnen -> dit is namelijk proactief.
  Is jouw dier niet angstig? Gedraag je dan ook gewoon normaal.
 2. Het beste desensibiliseer je een angstig dier ruim van tevoren. Hiervoor zijn speciale geluidopnamens en programma’s beschikbaar. Prima voor een hond, voor een paard praktisch soms wat lastiger.
 3. Hoe heftiger de knal, hoe groter de schrik. Radio aan, gordijnen dicht, op stal. Alles wat dempt is beter.
  Voor sommige paarden helpt het om het gehoor wat af te schermen door er een prop vette watten in te doen. Let goed op dat je geschikt materiaal gebruikt, wat je er ook weer makkelijk en in z’n geheel! uit kan halen. Test van tevoren ook of jouw paard hier wel echt rustiger van wordt, sommige raken er alleen maar meer van in paniek.
 4. Zorg voor veiligheid voor het dier zelf, jezelf en de omgeving. Paarden die kunnen gaan rennen. Honden en katten die wegschieten, omdat ze schrikken. Zorg dat je ze bij je houdt. Binnen, in een stal of in een relatief klein stuk met een goede omheining. Laat ze liefst niet alleen.

Over kalmeringsmiddelen tegen vuurwerkangst

 

Soms is de paniek zo groot dat de veiligheid in het geding komt. In dat geval zijn kalmeringsmiddelen soms noodzakelijk.
Let alleen heel goed op welk middel: GEEN versuffende medicatie die als bijwerking de zintuigen (lees… het gehoor) verscherpt.

Alle middelen met als werkzame stof acepromazine doet dit. Dit zit o.a. in Tranquigel, wat voor paarden vaak wordt gebruikt.
Het werkt traumatiserend, zeker voor een paard als vluchtdier, om wel bang te zijn, maar hier niet op te kunnen reageren!
Moet je toch een kalmerend middel gebruiken, overleg dan met je dierenarts voor een middel wat de angst remt en kalmeert. Maar welke niet versuft of sedeert.

Kalmeren met natuurlijke middelen, kan dat?

 

Ja, als je op tijd begint kan dit de tolerantie voor knallen en vuurwerk vergroten. Er zijn diverse kruiden en mineralen met een ondersteunend effect in angst, spanning en stress. Ze werken ontspannend, zonder te versuffen. Maar verwacht hier ook niet de wereld van. Het haalt wellicht de scherpe randjes eraf, toch blijven ook bovenstaande tips even belangrijk. Laten we zeggen dat het qua werking de angst een niveau naar beneden haalt of met een bepaald percentage verlaagd.

Met nog een tip: Begin er op tijd mee!!
Het hangt enigszins van de woon,- huisvestingomstandigheden en locatie af wanneer. Op sommige locaties in Nederland begint het knallen nu eenmaal eerder en heftiger dan andere…

Speciaal hiervoor heb ik mijn favoriete producten in een pakket gezet.
Het liefst start je er écht vanaf half december mee!!

Deze producten zijn ook werkzaam in andere angst, spanning of stress situaties. En zijn net zo geschikt voor honden en katten. Heb je echter te maken met chronische stress situaties dan liggen de kaarten weer heel anders op tafel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
 • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin