artikel paardenvacht en verharing

Over het prachtige ontwerp paardenvacht & verharing

De Lente is in aantocht op het moment dat ik dit schrijf. En ook al waait er een pittige oostenwind, is het amper boven de 10 graden…. Je voelt het gewoon. Na een ellenlange regenwinter gaat er eindelijk zon en droger op het menu komen, Yes!

Tijd voor wat weetjes over de paardenhuid, vacht en verharing:

  • De verharing van paarden wordt geregeld door de pijnappelklier en is afhankelijk van de hoeveelheid of lengte van het daglicht. Het trekt zich dus weinig aan van de (buiten)temperatuur.
  • Paarden verliezen eerst hun bovenvacht en dan pas de ondervacht.
  • Tijdens het verliezen van de wintervacht wordt een nieuwe zomervacht aangemaakt. Met speciale thermo regulatie eigenschappen in de warme maanden ten opzichte van de koude maanden.
  • Jonge paarden, echte senioren en paarden die ziek (zijn geweest) zullen later van vacht wisselen, omdat zo extra energie te behouden. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme.
  • Als paarden hun wintervacht niet helemaal kwijtraken, er lange ‘winter’ haren in de zomervacht aanwezig blijven of de zomervacht dikker blijft dan andere jaren, dan kan dit een teken zijn van een stofwisseling en/of hormonale verstoring.
  • Het wisselen van de vacht kost veel metabole energie & extra mineralen, aminozuren voorziening.

Die verharing is dus een prachtig natuurlijk proces waar je als mens vooral niet teveel op in moet grijpen (behalve zorgen dat het niet vervilt natuurlijk), maar wel rekening mee kan houden.
Het einde van het winterseizoen is de periode die over het algemeen gezien het meeste energie kost voor de stofwisseling en energiehuishouding. Daar kun je rekening mee houden.

En vooral zorgen dat je paard de juiste ‘bouwstenen’ binnenkrijgt!

Welke zijn dat voor Huid & Vacht?

  • B- Vitamines
    Worden voor paarden normaal gezien rijkelijk uit de voeding gehaald en worden actief of goed opneembaar gemaakt door de juiste (symbiotische) darmflora.
  • Qua mineralen vooral Zwavel & Zink
  • Essentiële aminozuren: vooral zwavelhoudend L-methionine
  • Essentiële vetzuren (NEE, geen pure olie!), maar zaden die rijk zijn aan goede vetzuren. Gewoon zoals de natuur het bedacht, ontworpen en goed opneembaar heeft gemaakt.
  • Fytonutriënten (= bio-actieve inhoudsstoffen van planten, vnl kruiden) die de organen helpen om afvalstoffen goed af te voeren en ondersteunend zijn voor de darmflora die we graag willen.

Welke producten kunnen helpen in de ondersteuning?

Huf-Fell perfect van PerNaturam
2 x per jaar, tijdens de verharing, geef ik onze kudde graag dit power-supplement in een kuur als extra boost.
Het bevat precies die bouwstenen die nodig zijn voor een mooie vacht, huid en hoeven. Zonder toevoegingen of smaakstoffen die enkel ballast zijn.

Vetzuren zadenmix & Rozenbottels

De combi die zorgt voor energie & essentiële vetzuren.
???? Pure zaden bevatten, voor paarden, ideale vetzuren in een goed opneembare vorm.
????Rozenbottels bevatten daarbij ook nog eens veel vitamines en antioxidanten -> de ideale traktatie om altijd een handje van in je paardenjas te hebben zitten.

(deze producten zitten dus zeker in het seizoenpakket tijdens het seizoen van de verharing)

 

Wat mag je onthouden over de vacht van onze paardenvrienden?

De vacht van je paard bestaat normaliter uit 3 soorten haren:

  • Fijne ‘onder’ haren
  • Stuggere ‘onder’ haren
  • Lange ‘dek’ haren met een talg vetlaagje.

Het is écht een heel ingenieus ontwerp. Ik zal wat extra toelichting geven:
– De onderharen zorgen ervoor dat je paard warm blijft. De dekharen zorgen ervoor dat je ‘waterdicht’ blijft en gaan bij regen dus als een waterdichte deken over de andere haren heen liggen. In de winter is dit logischerwijs dikker en langer dan in de zomervacht.

– Door capillaire werking voeren de haren bijvoorbeeld zweet af naar buiten en blijft de huid nagenoeg droog.

– Als het koud wordt zetten de haarzakjes waar de haren inzitten de haren overeind (dit heet pilorectie) zodat er een extra isolerende laag ontstaat.

– De hoeveelheid vacht en ook de hoeveelheid/ verdeling van het type haren wordt aangepast aan het seizoen. Winter en zomervacht dus. Echter deze is nauwelijks afhankelijk van de buitentemperatuur, maar vooral van de hoeveelheid licht. Is het je wellicht al opgevallen dat je paard na de winter zonnewende van 21 december al is begonnen met haren loslaten?

– Wij voelen ons het meest comfortabel/ verbruiken het minst energie bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 28 graden. Voor paarden is dit uiteraard enigszins ras afhankelijk, maar hebben we het over temperaturen tussen de 5 en 15 graden.

Probeer je niet teveel te bemoeien met dit prachtige ontwerp. Veelal voegt onze ‘bemoeienis’ weinig toe.

==>> Als we besluiten te scheren dan maken we onze paarden compleet afhankelijk van onze thermoregulatie interpretatie.

==>> En dekens kunnen écht zitten als slecht passende schoenen. Het blijkt zo te zijn dat veel paarden met enorme (onzichtbare) drukplekken en zelfs chronische slijmbeursontstekingen lopen door het continue dragen van een deken. Ze drukken de vacht plat waardoor er juist kou kan ontstaan of zijn veel te warm.

Uiteraard zijn er ook paarden die niet meer zonder kunnen en ook kunnen ze een uitkomst zijn bij ziekte of verzwakking. Hetzelfde geldt voor scheren van een paard die zijn wintervacht simpelweg niet meer loslaat. Of intensief getraind wordt.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
  • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin