mineralenbuffet paard

Mineralenbuffet voor paarden

Als je mij al een tijdje volgt dan weet je dat ik pleit voor meer diversiteit en afwisseling in de voeding van paarden.

Ik noem het ook wel eens gekscherend dat we weer naar de groenten,- en fruitafdeling mogen in plaats van de pakjes en zakjes “wereldgerechten”. Voor broccoli wordt ook nooit reclame gemaakt, voor een kant en klare (ultra bewerkte) pastasaus wel.

Maar hoe vertalen we dat dan naar ‘het ontwerp paard’, want die hebben niet persé groenten of fruit nodig, maar wel ander diversiteit.

Vooral veel soorten…
Ik blijf het herhalen…
– 80% diverse grassoorten
– 20% aanvullende diversiteit, zoals kruiden, bloemen, bessen, zaden, bladeren, schors, etc.

Geen gepofte mais, zonnebloemschroot, geëxtrudeerd lijnzaad, getoaste sojabonen, ontsloten granen, raadzaadolie, appelpulp, enzovoorts.
Maar kleefkruid, brandnetel, hele zaden, rozenbottels, anijs, bijvoet, meidoorn, wilgenschors en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Superfood bommetjes, recht uit de natuurlijke leefomgeving van een paard, vol met goede fyto,- en micronutriënten, vol met antioxidanten.

Aan diversiteit overvoeren we onze paarden niet zo snel, waarmee ik bedoel dat je zorgt dat de totale voeding uit veel soorten bestaat, in de juiste verhouding. Geef je bijvoorbeeld weer heel veel van één kruid of een extract, dan wordt het natuurgeneeskunde en dat heeft dan weer een heel ander doel.

De darmflora heeft die superfoodbommetjes heel hard nodig om in goede samenwerking met je paard te blijven. Symbiose noemen we dat.
Veel paarden hebben juist een dysbiose, het recept voor stofwisselingsklachten.

Een manier om deze broodnodige diversiteit op te krikken is een mineralenbuffet.

Simpel uitgelegd; Je hangt een aantal emmers op met daarin pure producten. Je kunt ook afwisselend 1 emmer met een product aanbieden. Paarden kunnen zo zelf kiezen wat ze nodig hebben.
Paarden hebben een groot ‘eetweten’ en zullen datgene wat ze nodig hebben herkennen en datgene wat ze niet dient laten staan.

Voorwaarden voor een gezond en veilig mineralenbuffet voor paarden

 • Het mogen geen samengestelde producten zijn.
  Dat snapt het ‘eetweten’ niet.
 • Het mag geen toegevoegd smaakje bevatten.
  Zo slim zijn ze dan ook weer niet hè, zoet blijft altijd lekker en aantrekkelijk.
 • Je paard mag geen honger of buikpijn hebben.
  Paarden die honger hebben zijn geneigd om dan maar van alles te gaan eten, puur voor buikvulling en om de zuren in hun maag en darmen te bufferen.
  Paarden met chronische buikpijnklachten, vaak tgv maagzweren kunnen (hoeft dus niet) de neiging hebben om alles te gaan eten wat ze tegenkomen.
 • Je paard mag zich niet vervelen.
  Er zijn verhalen bekend van paarden die halve gecreotiseerde (super ongezonde) omheiningen opeten uit verveling (of een ander probleem). Je vermaken aan het mineralenbuffet is dan ook een optie.
 • De producten moeten natuurlijke anorganisch gebonden mineralen bevatten.
  De natuur heeft het best goed geregeld. Daar komen vrijwel enkel anorganisch gebonden mineralen voor. De stofwisseling van het paard herkent deze verbindingen en kan ermee een keuze maken om ze wel of niet op te nemen. Dit is met onnatuurlijk organisch gebonden mineralen een heel ander verhaal. De naam maakt het verwarrend, maar organische verbindinge worden vnl. door de mens gemaakt en niet door de natuur.
 • De producten moeten ‘paard-eigen’ zijn.
  Waarmee ik bedoel; Ze zouden in hun normale leefomgeving ook voor moeten kunnen komen.

Er zijn mensen die beweren dat een mineralenbuffet gevaarlijk is. Dat is in mijn visie niet waar, mits we ons aan bovengenoemde regels houden.
Persoonlijk werk ik al enkele jaren met een mineralenbuffet voor onze kudde paarden. En ik blijf me erover verbazen hoe het per seizoen en per paard afwisselt waar ze behoefte aan hebben.

In deze categorie vind je de producten die in mijn visie passen in een gezond mineralenbuffet.

Wil je de dagelijkse voeding wel een upgrade geven, maar heb je geen mogelijkheid voor een vrije keuze buffet? Voeg dan afwisselend een kleine hoeveelheid toe aan de dagelijkse voeding. Je paard kan dan weliswaar niet kiezen, je voegt wel veel voedingswaarde toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
 • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin