Darm icoon Eqinful

Wat te doen bij een schimmeloverbelasting in de darmen?

Schimmeloverbelasting in de darmen van paarden

Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed verhaal, maar helaas komt het vaker voor dan we denken. Ik schrijf dit bericht in januari 2023, de temperaturen zijn relatief hoog voor de tijd van het jaar. En doordat het eerder regenseizoen dan winterseizoen lijkt, is dit een ideaal klimaat voor schimmels om te overgroeien. Zichtbaar en onzichtbaar!

De spijsvertering van je paard kan heus wel een klein beetje schimmel aan. Dat is enigszins normaal in de natuur. Echter, de hoeveelheden die we vaak zien in ruwvoer, hooi ruiven, bakken en slowfeeders. Of in brok-, graan- en muesli-voorraden. Om dit te kunnen verwerken is ons paard niet ‘ontworpen’, genetisch bekeken.

Teveel schimmels zijn een belasting voor de dikke,- en blinde darm, de darmflora en het immuunsysteem.

Hieronder enkele redenen en uitingen.

  • Schimmels kunnen antibiotica-achtige stoffen produceren. Penicillinen staan bekend als de makers van antibiotica. Deze zijn letterlijk killing voor de goede darmbacteriën die je juist graag in je paard wilt.
  • Gasproducerende darmbacteriën hebben minder last van schimmels en gaan daardoor overgroeien. Dit geeft een opgeblazen buik (en hopelijk is hierbij dan ook het fabeltje ontkracht dat dit vet is).
  • Het immuunsysteem kan het zwaar hebben met teveel schimmels (en/ of gisten) in de stofwisseling. Hierdoor zijn er minder ‘handjes’ vrij voor andere taken. Een schimmeloverbelasting zou dus best wel eens de onderliggende oorzaak kunnen zijn van terugkerende andere infecties, zoals bijvoorbeeld darmparasieten (wormen), regenschurft of andere kwaaltjes.
  • Een te hoge schimmelbelasting geeft spanning op de blinde darm in de rechterflank. Dit kan op de lange termijn een blokkade van het SI gewricht veroorzaken. Heeft je paard toevallig moeite met kracht rechtsachter, rechter lendenbuiging of de linker halsbuiging?
  • Mestwater of dunne mest kan een teken zijn van teveel schimmels. Al hoeft dit zeker niet EN mestwater laat daarbij zien dat er nog wel wat andere darmverstoringen aan de hand zijn.

Wat kun je doen om  zichtbare & onzichtbare schimmels te vermijden?

 

  1. Inkopper, maar toch de moeite waard… GEEN schimmelig ruwvoer.
  2. Maak voer,- en hooibakken regelmatig goed schoon. Zeker met dit natte weer zie je snel schimmels ontstaan in hooiruiven en bakken. Let ook op met achtergebleven hooiresten in slowfeeders.
  3. Met name granen en muesli’s raken snel (vaak onzichtbaar) beschimmeld als ze bewaard worden in onverwarmde, vochtige schuurtjes.
  4. Maak je hooi nat? Zorg dan dat ze het binnen 24u opeten. Met deze temperaturen start schimmel,- en gistvorming al snel.
  5. Zorg dat je suikerrijke voeding vermijdt. Dit is een feestmaal voor schimmelachtigen , waardoor ze extra gaan overgroeien.
  6. Ben kritisch waar het hooi wat je voert is opgeslagen. Aan het einde van de winter is wat schimmel vrijwel niet te vermijden, maar een correcte opslag kan veel voorkomen.

Helemaal schimmelvrij is bijna niet te doen…

Wat kun je doen om een overgroei en overbelasting van schimmels in de darmen van je paard te voorkomen?

 

  • Twijfel je over je ruwvoer? Of is er even een wat mindere partij? Geef dan het supplement MycoProtekt erbij in deze dagen. MycoProtekt® bindt schimmels en schimmelsporen in de voeding, zodat ze kunnen worden geëlimineerd zonder schade te veroorzaken. Geen vrijwaring, maar wel fijn om als voorzorg in je stalapotheek te hebben staan.
  • In deze tijd van het jaar kun je zo nu en dan kruiden toevoegen aan het dieet van je paard die ervoor zorgen dat schimmels het er minder fijn wonen vinden. Een voorbeeld van zo’n kruidenmengsel is het Toscana kruidenmengsel.
  • Vermoed je een schimmeloverbelasting? Dan kan een kuur PUUR Parasitus eventueel icm Silsterk erg behulpzaam zijn.
  • Heeft je paard ‘gedoe’ met maagzweren en daarvoor een behandeling ondergaan? Ben dan zeker beducht op een schimmeloverbelasting bij je paard.

Dan rest nu nog het antwoord op de vraag;

‘Maar het maagzuur van mijn paard doodt toch alle schimmels en andere pathogenen’?

In principe is dit wel de functie van maagzuur ja. Echter ons paard is niet ‘ontworpen’ op een dieet met veel schimmel. Dus bij een te hoge belasting is het zeker niet zo dat het maagzuur alles wel doodt. Daarbij wordt veel zuur gebufferd door ruwvoer, wat ook de bedoeling is, maar zo kunnen ze dus wel doorgang vinden.

De beste manier om de darmflora te optimaliseren is nog steeds om de ‘good guys’ het zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Dit doe je door je paard voeding te geven die juist deze populatie laat floreren. Zo stimuleer je het zelfherstellend vermogen en dus de vitaliteit van je paard.
Een paard kan best zelf een heleboel regelen om zichzelf gezond te houden. Echter dan moet je wel de omstandigheden symbiotisch maken voor het paard. Dit betekent simpel gezegd;
Als jij zorgt dat je paard datgene krijgt waar zijn of haar lijf oorspronkelijk en genetisch behoefte aan heeft, dan werk je PRO-ACTIEF aan de vitaliteit van je paard.

Lees hierover meer in het artikel over het gezond houden van de darmflora van je paard.

Kernwaarden voeding paard

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eqinful logo zonder tekst
Socials
Contact
  • support@eqinful.nl

betalen eqinful
CATvirtueelschild2024
Winkelwagen
0 Shares
Tweet
Share
Share
Pin