Het voorjaar is in aantocht en daarmee ook het weideseizoen voor veel paarden. Ondanks dat ik persoonlijk echt een liefhebber van zon en warmte ben, is het als therapeut voor paarden met stofwisselingsklachten ook een uitdagend seizoen. Al dat heerlijke sappige voorjaarsgras zorgt bij veel paarden voor klachten.
Tijd dus voor een blog met grasfeiten & tips!
Feit: Bladrijk, sappig voorjaarsgras is vaak ongeschikt voor paarden.
Ja, het klopt dat wilde paarden ook voorjaarsgras eten, echter zij komen A. vaak veel schraler de winter uit. En B. de darmflora van die paarden is een stuk symbiotischer (= meer in balans en dienend aan het paard).
Bladrijk, sappig voorjaarsgras bevat 2 factoren die ongunstig zijn voor paarden:
- De suiker,- en eiwitwaardes zijn vaak veel en veel te hoog.
- In deze groeifase bevat gras veel pectine vezels. Ons paard geven we liever cellulose vezels, wat meer in de tweede groeifase van de plant zit. Pectine vezels voedden de melkzuur bacteriën in de darmflora. En deze willen we maar met kleine mate aanwezig hebben. En willen we dus zeker niet gaan uitnodigen om te gaan overgroeien.
Wat kun je doen?
Er is altijd goed, beter en best. Helaas heeft niet iedere paardeneigenaar het weideseizoen in eigen beheer en moet je roeien met de riemen die er zijn. Ik zal wat tips geven als leidraad. Haal er dan zelf uit wat voor jou mogelijk is.
Best: Wacht met het weideseizoen tot eind mei, juni. Laat het gras in bloei komen en lekker lang en grofstengelig worden. Dit heeft een aantal voordelen:
Het gras bevat tegen die tijd dus meer cellulose vezels, die gunstig zijn voor de darmflora. Maar ook veel minder suiker, eiwit en energie.
- Doordat je (een deel van) de grasmat in bloei laat komen zaait het zichzelf door.
- De bodem en wortels krijgen voldoende tijd om dieper te wortelen. En het bodemleven kan een fijn klimaat ontwikkelen. Dit zorgt er onder andere voor dat verderop in de zomer een periode van droogte niet direct voor een woestijn met dode, dorre grasplanten zorgt.
Je kunt een deel van je wei gebruiken om vanaf half tot eind mei al langzaam te beginnen met wennen aan het gras. Werk liever met een afgezet stukje wei voor een beperkte tijd dan met strook begrazing.
Het is even op je vingers bijten van ongeduld, echter de spijsvertering, darmflora en dus gezondheid van je paard zal je dankbaar zijn! Een bijkomend voordeel is dat je vaak weer wat langer in het najaar voldoende gras hebt. Wat ook zeker wel voorzichtig en alert handelen behoeft, echter een stuk minder dan vroeg voorjaarsgras.
Beter: Ga pas gras aanbieden vanaf dat de temperatuur (ook ’s nachts) minimaal boven de 5 graden celcius is.
Houd daarbij de fructaanindex in de gaten.
(Let op: Dit geeft een indicatie die geen rekening houdt met specifieke eigenschappen van jouw weiland).
- Koudere nachten: liever ’s middags op de wei.
- Warmere nachten: liever ’s ochtends op de wei.
- Vorst en extreme droogte: oppassen geblazen!
Het ligt aan de mate van gezondheid van de stofwisseling van jouw paard in hoeverre je hiermee risico’s kunt nemen.
Tips:
- Bouw de hoeveelheid gras sowieso altijd op. Begin met een half uurtje en bouw dit per week met een half uur extra op.
Heb je niet die mogelijkheid, ga dan voordat het weideseizoen start al wat wandelend grazen met je paard. - Een graasmasker (goed passend) kan ook uitkomst bieden om de hoeveelheid gras in te dammen.
- Zorg dat je paard het liefst het gehele weideseizoen ook wat onverpakt hooi, laag in suiker, liefst grofstengelig erbij kan blijven eten.
- Zorg qua grassoorten voor diversiteit en beperk in Engels raaigras. Er zijn veel fijne bedrijven die je hierin kunnen adviseren.
- Bemest het liefst met compost of vaste mest en laat kunstmest en gier achterwege. Wacht na bemesting minimaal 4 weken voordat de paarden erop gaan.
- Blijf diversiteit in de vorm van kruiden, zaden, pitten, bessen, etc. toevoegen om de spijsvertering, organen en darmflora te ondersteunen. Je kunt in eerste instantie ook specifiek kiezen voor kruidenmengsels die specifiek de start van het weideseizoen qua spijsvertering ondersteunen.
- Laat het gras liever niet korter dan 8 cm afgrazen (vanaf dan krijgt de plant stress en gaat extra fructaan en endofyten tot zich nemen).
Strook begrazing is een prima idee, maar precies bovenstaande gebeurt vaak met deze weides, wat juist een averechts effect heeft voor de stofwisseling van je paard.
Uiteraard bevat deze blog veel onvolledigheden qua weide,- en wormbesmettingsmanagement en hebben de tips met name betrekking op het zo gezond mogelijk houden van de stofwisseling.
Reactie, tip of aanvulling? Ik hoor ze graag.
Delen mag.